måndag 10 november 2008

Varför förmanar de inte pappan?

Enligt livsmedelsverket går det bra att dricka ett glas vin en till två gånger i veckan när man ammar, men många barnmorskor menar att man ändå bör låta bli även fast det inte finns någon medicinsk risk. För det handlar inte längre om att alkoholen skulle gå ut i modersmjölken, utan det faktum att alkoholen kan förändra beteendet hos föräldern som därmed kan utgöra en risk för barnet. Fine, det är helt vettigt enligt mig. Det jag inte förstår är varför den här rekommendationen samt nyhetsrapporteringen i huvudsak vänder sig till mamman när det inte längre gäller amningen utan användandet av alkohol i små barns närvaro. Det borde rimligtvis gälla båda föräldrarna men jag kan inte se att någon av alla experter som uttalar sig vänder sig även till pappan. Papporna glöms alltid bort i såna här sammanhang, eller räknar samhället fortfarande med att mamman har det yttersta ansvaret för barnet?

2 kommentarer:

mistlur sa...

tja, nu ska man ju inte äta fetaost heller men det undrar jag hur grekerna löser. men om man vill veta hur svea rikes lag ser på saken rekomenderar jag att man läser michael alonzos "ge aldrig upp", där kan man tydligt läsa hur modern fortfarande är enda föräldern om hon så vill. även ronny olovsson nuddar ämnet i "värsta pappan" när han säger att en pappas största kamp är den om delad rätt till att fatta beslut rörande uppfostran och andra viktiga val. men oj vad jag skrev loss helt plötsligt i en blog jag aldrig läst förut. :)

MammaCita sa...

Hehe! Roligt att du skriver tycker jag! Och välkommen! Jag ska absolut ta mig an litteraturen du tipsar om för det här är något jag funderar mycket kring. Och heja på alla pappor som kämpar för lika bestämmanderätt över sina barn!