måndag 26 januari 2009

Så mycket för valfriheten

Kvaliteten på dotters förskola varierar från åt helvete dåligt till bra. Den dagliga verksamheten är bra men det är alla detaljer runt omkring som funkar mindre bra. Lyckligtvis för dotter tror jag inte att hon påverkas eftersom vi blivit ganska bra på att parera och kompensera det dåliga. Däremot uppmärksammar och ser vi som föräldrar saker som vi förvånas och ilsknar till över. I det här sammanhanget är det skit samma vad det handlar om, det var inte det jag ville komma till utan vår så kallade ökade varfrihet och möjligheter i samband med privatisering av förskolan.

Eftersom vi inte är nöjda så har vi ställt oss i kö för en annan, kommunal förskola. Den förskola dotter går på nu privatiserades och har helt klart försämrats sedan dess. Det finns säkert många bra privata förskolor men just den här hör inte till dem, utan drivs av en väldigt vinstfokuserad person som håller igen på verksamheten till förmån för vinsten. Tidigt i höstas beslutade vi oss för att försöka byta och anmälde oss till kön. Nu, ett halvår senare är vi inte ens i närheten av en ny plats på grund av den rådande platsbristen. Dessutom går nya barn före i kön, så även på andra privata förskolor. I princip innebär det att dotter aldrig kan byta eftersom det alltid kommer finnas nya barn som köar till förskolan.

Var det verkligen så det var tänkt? Den ökade valfriheten som utlovades i samband med privatiseringen har vi inte märkt av, istället är situationen och möjligheten till insyn och påverkan sämre än någonsin. Och någonstans där bland omorganisationer och pengastinna förskolechefer finns barnen som i det här fallet får agera brickor i spelet om marknaden.

4 kommentarer:

Rebecca sa...

nu blev jag lite nyfiken på vilket dagis ni har? Även om Årsta är stort vore det ju knaso om det är samma? Måste dock disclaima att sonens underbara dagisavdelning är lika bra efter som innan, sjuk tur då vi inte ens valde det här dagiset aktivt utan fick vad som blev över.

Det enda konkreta vi märker av privatiserings-"valfriheten" är att vi inte får parkera barnvagnen i vagnsförrådet...

MammaCita sa...

Hehe, lustigt! Jag gissar att det kan vara samma för vi får inte heller parkera vagnen i vagnsförrådet efter privatiseringen. Årstagården heter dotters dagis.

Rebecca sa...

samma :)

men gissningsvis inte samma avd? Bläckfisken har vi. Fantastisk som sagt och vi har inte märkt av ngt tjall efter privatiseringen.

Förutom vagnarna då... vi som alltid kommer typ sist av alla på hela dagis viker ihop vagnen och stoppar under alla andra. Skitjobbigt, smutsigt och svettigt, men den får plats! Vägrar låta den stå ute och förfalla utanför staketet.

MammaCita sa...

Men vilket roligt sammanträffande! Vi går på Delfinen en trappa upp. Skönt att höra att ni är nöjda. Tror det skiljer sig mycket mellan avdelningarna.

Det har periodvis varit struligt på vår avdelning, särskillt i början av terminen (skrev om det då i augusti). Nu har det tack och lov förändrats till det bättre men oj vad vi föräldrar på avd. har fått stå på oss för det!

Vi ses säkert på dagis nån gång IRL!